poniedziałek, 9 stycznia 2012

Omlet pieczony z wędzonym łososiem

Pora wprowadzić więcej przepisów z rybkami, bo w końcu wszyscy wiedzą, jak ważną rolę spełniają w jadłospisach i dostarczają cennego kwasu tłuszczowego omega-3. Postanowiłam więc dodać rybkę w postaci wędzonego łososia do omletu:

Składniki (na 4 mniejsze lub 2 duże porcje):

  • 3 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 50g (lub więcej) wędzonego łososia 
  • Ulubione warzywa, u mnie:
  • duża cebula
  • pomidor
  • 1/2 papryki
  • groszek
  • cukinia
  • przyprawy: pieprz, bazylia, lubczyk itp..

Warzywa kroimy wedle uznania. Cebulę i cukinię można podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Łososia dzielimy na mniejsze kawałki. Umieszczamy wszystko w formie (u mnie forma do tarty).
Nastawiamy piekarnik na 190 stopni.
Jajka ubijamy z mlekiem, dosypujemy pieprzu. Otrzymaną masę wylewamy na warzywa, mieszamy. Wierzch przyprószamy przyprawami. W tym momencie opcjonalnie można dodać odrobinę żółtego sera.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut do ścięcia się masy.

5 komentarzy:

  1. Świetny omlet. Same ulubione składniki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super danie :)
    ja zwykle przygotowuję szybszą wersję w formie frittaty na obiad i robie wtedy z 3 jajek tylko dla siebie ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak fajnie wygląda w tej foremce. Apetyczny omlet:)

    OdpowiedzUsuń
  4. z rybką to tak mało wegetariańskie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Znowu zrobiłam dzisiaj na obiad, już któryś raz z kolei- uwielbiam Cię za to danie :D

    OdpowiedzUsuń

Co o tym sądzisz? ;)