sobota, 5 listopada 2011

Ryż z mlekiem, jabłkiem i cynamonem

Nie do końca ryż na mleku, bo to przygotowuję się trochę inaczej. Mnie zależało na bardziej treściwej formie tego dania, dlatego sposób przygotowania proponuję taki jak niżej :)

Składniki (na 2 porcje)

  • 1 Szklanka ugotowanego ryżu brązowego (1/2 woreczka)
  • 1 szklanka mleka
  • 1 obrane jabłko
  • cukier/słodzik/miód (dałam łyżkę fruktozy)
  • cynamon- łyżeczka


Do garnuszka na samo dno wlewam odrobinę wody. Dolewam pół szklanki mleka, fruktozę i wsypuję jabłko pokrojone w kostkę. Doprowadzam do wrzenia cały czas mieszając.
Zmniejszam gaz, wsypuję ryż i stopniowo, gdy będzie wchłaniał mleko, dolewam resztę mleka ze szklanki. Wsypuję cynamon.
Całość gotuję max. 5 min i podaję na ciepło, ale równie dobrze smakuje prosto z lodówki :)

4 komentarze:

  1. Och, uwielbiam to danie! Czasem na śniadanie, czasem na obiad, zawsze tak samo pyszne. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne danie i chodź za ryżem na słodko nie przepadam z chęcią bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmm fajnie wygląda . Chyba sobie zrobię to w tym tygodniu.... ech narobiłaś mi apetytu :)) Mam pytanie gdzie kupujesz fruktozę, bo jakoś nigdy nie zwróciłam uwagi na jej istnienie XD

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe danie ;) Zamiast standardowego ryżu na mleku spróbuję upichcić coś takiego. Miła odmiana :)

    OdpowiedzUsuń

Co o tym sądzisz? ;)