sobota, 17 września 2011

Omlet z szynką klasyczny

Kolejna wersja omletu, tym razem z szynką, czyli bardziej w wersji klasycznej :)

Potrzebujemy:
  • 2 jajka (ew. jajko+białko)
  • dwa plastry szynki (u mnie polędwica drobiowa)
  • kilka pieczarek
  • pół cebulki
  • papryka
  • odrobina oliwy
  • ulubione przyprawy


Na małym podsmażam cebulkę, paprykę (kostka) i pieczarki.
W miseczce roztrzepuję jajka, dodaję pieprzu.  Szynkę kroję w kosteczkę.
Na patelnię z farszem wylewam jajka, dodaję szynkę i delikatnie mieszam, żeby nie powstała jajecznica. Dodaję przyprawy (u mnie oregano, bazylia, odrobina imbiru).
Smażę na małym ogniu ok 8-10 min aż wszystkie się ładnie zetnie, co jakiś czas delikatnie podważając brzegi.
Zjadam z odrobiną musztardy :)

1 komentarz:

  1. klasyka w bardzo dobrym stylu, uwielbiam omlety na bogato :)

    OdpowiedzUsuń

Co o tym sądzisz? ;)