Składniki:
- 2 jajka (ew. jajko+białko)
- ok. 30 ml mleka
- przyprawy (pieprz, sól, bazylia itp)
- łyżeczka oliwy
- nadzienie (u mnie surówka z kapusty kiszonej, ogórek kiszony, papryka)- dobrze sprawdzi się kawałek sera
Jajka przygotowujemy jak na zwykły omlet- roztrzepujemy jajka z odrobiną mleka, doprawiamy. Masę wylewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy na małym ogniu, co jakiś czas podważając brzegi aż spód zetnie się na jasny brąz. Najlepiej trzymać pod przykryciem.
Nadzienie kroimy na drobne części (u mnie kostki) i zanim wierzch omleta się zetnie kładziemy je na na środek, a omleta zawijamy w formę dużego pierożka. Smażymy chwilę z obu stron.
ojej, ale niebywały!
OdpowiedzUsuńpodoba mi się. pysznie wygląda. i tak kusząco nadziany, mmm... ;]
http://www.karmel-itka.blogspot.com
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com