środa, 21 września 2011

Lekki sernik wanilia-kakao

Wynalazek powstały w drodze eksperymentu zakończony powodzeniem, a powstały z tęsknoty za jakimś łakociem. Osoby liczące kalorie lub dbające o linię nie powinny mieć żadnych wyrzutów po jego spróbowaniu. Jest wilgotny i twarogowy :)
Potrzebujemy:
  • 500 g półtłustego zmielonego twarogu (np. firmy curvia lub president)
  • aromat waniliowy
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub mąki pełnoziarnistej
  • 5 jajek
  • łyżka kakao
  • cukier/miód/słodzik do smaku


Jajka dzielimy na żółtka i białka. Białka ubijamy na pianę, a żółtka ucieramy z miodem/cukrem i twarogiem dodając aromat.
Łączymy obie masy, dodając mąkę.
Kakao rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. 
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
Do formy wylewamy połowę masy, a do pozostałej dodajemy kakao, które mieszamy i dodajemy na białą masę. 
Wskazówka: w formie można te masy pomieszać, wtedy wyjdzie artystyczna zebra :)

Pieczemy ok. godziny. Po ok.40 min można na górę nałożyć folię aluminiową, aby zapobiec spieczeniu góry :)

2 komentarze:

  1. Standardowo pytanko o kaloryczność ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię tak samo, ale daję zwykły, chudy ser w kostce i nie daję skrobi/mąki, bo nie opada :)

    OdpowiedzUsuń

Co o tym sądzisz? ;)