Składniki:
- 120g piersi z kurczaka
- 1 spora cukinia
- Opcjonalny farsz- u mnie:
- papryka
- pieczarki
- cebula
- czosnek
- 2 plastry sera o obniżonej zawartości tłuszczu
- łyżeczka oliwy z oliwek
- przyprawy do kurczaka (u mnie: curry, majeranek, papryka i imbir na ułatwienie trawienia:)
Pierś kroimy w małą kostkę, przyprawiamy i zostawiamy na 10-15 min.
Od cukinii odkrawamy końcówki, przepoławiamy wzdłuż i wydrążamy pestki. Kładziemy do żaroodpornego naczynia lekko przesmarowanego tłuszczem lub bulionem.
Pierś podsmażamy na patelni o odkładamy do miseczki.
Dodatki na farsz kroimy i siekamy, przesmażamy na patelni po czym dodajemy do kurczaka i mieszamy.
WSKAZÓWKA- do zawartości miski można dodać roztrzepane jajko.
Naszym farszem wykładamy cukinię i wstawiamy do piekarnika nastawionego na 170 stopni na ok.25-30 min. Po tym czasie kładziemy na wierch plaster sera i zapiekamy aż się rozpuści.
W zależności od farszu porcja ma ok. 200 kcal.
tyle jest tych wariacji zapiekanej cukinii.. rzeczywiście. ale chyba wszystkie pyszne :-)
OdpowiedzUsuńPychota!
OdpowiedzUsuńwłaśnie kroję pieczarki.mniam miam
OdpowiedzUsuńjuż wiem ze będzie pyszne
OdpowiedzUsuńWłaśnie wstawiam do piekarnika , pięknie pachnie 😋
OdpowiedzUsuń