czwartek, 15 września 2011

Cukinia faszerowana kurczakiem

Przepisów na zapiekane łódeczki cukinii z farszem jest naprawdę mnóstwo i to w wielu różnych wydaniach. Proponuję Wam moją wersję, dość standardową, niewiele odbiegającą od klasycznych :) :
Składniki:

  • 120g piersi z kurczaka
  • 1 spora cukinia
  • Opcjonalny farsz- u mnie:
  • papryka 
  • pieczarki
  • cebula
  • czosnek
  • 2 plastry sera o obniżonej zawartości tłuszczu
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • przyprawy do kurczaka (u mnie: curry, majeranek, papryka i imbir na ułatwienie trawienia:)



Pierś kroimy w małą kostkę, przyprawiamy i zostawiamy na 10-15 min.
Od cukinii odkrawamy końcówki, przepoławiamy wzdłuż i wydrążamy pestki. Kładziemy do żaroodpornego naczynia lekko przesmarowanego tłuszczem lub bulionem.
Pierś podsmażamy na patelni o odkładamy do miseczki.
Dodatki na farsz kroimy i siekamy, przesmażamy na patelni po czym dodajemy do kurczaka i mieszamy.
WSKAZÓWKA- do zawartości miski można dodać roztrzepane jajko.
Naszym farszem wykładamy cukinię i wstawiamy do piekarnika nastawionego na 170 stopni na ok.25-30 min. Po tym czasie kładziemy na wierch plaster sera i zapiekamy aż się rozpuści.




W zależności od farszu porcja ma ok. 200 kcal.


5 komentarzy:

  1. tyle jest tych wariacji zapiekanej cukinii.. rzeczywiście. ale chyba wszystkie pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie kroję pieczarki.mniam miam

    OdpowiedzUsuń
  3. już wiem ze będzie pyszne

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie wstawiam do piekarnika , pięknie pachnie 😋

    OdpowiedzUsuń

Co o tym sądzisz? ;)