piątek, 2 września 2011

Jogurtowe muffiny z malinami bez tłuszczu

Moim zdaniem przekąska dość godna, bo z pełnego ziarna i z owocami :) Na sztukę wyszło ok. 120 kcal

Składniki (12 szt):
  • ok. 200 g mąki pełnoziarnistej  (1.5 szklanki)
  • 100 g cukru trzcinowego (1/3 lub 1/4 szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy i śmietankowy
  • 2 jajka
  • 450 g jogurtu naturalnego (dwie szklanki)
  • 120 g malin (szklanka)



Mieszamy składniki suche i osobno mokre (jogurt z jajami i aromatem), później masy te łączymy. Mieszamy, ale niezbyt dokładnie. Wlewamy do papilotek (użyłam silikonowych). W środek wkładamy maliny. Wkładamy do piekarnika nastawionego na 180 C i po 15-20 minutach wyciągamy. 
Wyciągnęłam z papilotek o odwróciłam, żeby odparowała wilgoć i przestygnięte posypałam cukrem pudrem :) Podobno wyszły pyszne. 
WSKAZÓWKA: fajnie dodać do masy jakieś bakalie, wiórki kokosowe lub kawałki czekolady.




4 komentarze:

  1. lekkkie, a na pewno pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. MNIAMI!
    MNMNMN. bardzo dobre. mmmmm....
    a gdzie foremki zakupiłaś?

    OdpowiedzUsuń
  3. W Pepco za 10 zł, bodajże :)

    OdpowiedzUsuń

Co o tym sądzisz? ;)