wtorek, 23 sierpnia 2011

Pizza lekko i przyjemnie

Alternatywa dla tych, którzy szukają alternatywy dla klasycznej pizzy- spód zrobiony z twarogu. Przyjemnie chrupki. Efekt:

Składniki na spód:
  • 250g twarogu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej lub 3 łyżki otrębów
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • przyprawy (bazylia, oregano, papryka, czosnek, cebula)



Wszystko miksujemy, masę wykładamy na blachę (najlepiej non stick), wkładamy na 25-30 min do piekarnika nagrzanego do 170 C. Co jakiś czas nakłuwać. W tym czasie przygotowujemy sos.


Składniki na sos:
Gęsty sok pomidorowy, najlepiej pikantny, zmieszany z przyprawami jak do spodu LUB zmiksowane i doprawione pomidory z puszki.


Zanim spód się zrobi szykujemy dodatki, np:

Upieczony spód smarujemy sosem (można trochę zostawić, żeby było na wierzch), dodajemy dodatki, przyprawiamy (oregano, bazylia) i wstawiamy do piekarnika do rozpuszczenia się sera.



WSKAZÓWKA: zamiast sera żółtego można użyć plastrów rolady ustrzyckiej, mozzarellę w kulce lub odsączonego serka wiejskiego. Ciepły wspaniale się ciągnie i ma delikatny, śmietankowy smak. 

WSKAZÓWKA2: polecam zrobienie sosu na pizzę z jogurtu greckiego i czosnku lub przyprawy tzatziki :)
Efekt końcowy:




8 komentarzy:

  1. Czy wiadomo może ile mniej więcej kalorii ma taka cała pizza wliczając w to wszystkie użyte składniki?

    OdpowiedzUsuń
  2. W zależności od tego, jakie i ile dodatków dasz na wierzch to liczę, ok. 720-800 łącznie z sosem na wierchu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak duża wychodzi taka pizza? W sensie ile cm ;)
    800 kalorii cała pizza - toż to cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyszła mi tak duża jak spód od tortownicy, czyli ok. 27 cm średnicy. Wiadomo, że to nie to samo co prawdziwa pizza, ale bardzo zbliżona i świetnie sprawdza się jako substytut. Połowę da się wchłonąć bez problemu ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. 27cm? To przecież sporo! Starczy na syty obiad dla jednej osoby i nie jest tak kaloryczna jak te z pizzeri. To ja jeszcze podpytam zaraz o drugi przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja jeszcze pomęczę hehehhe :P
    ile kalorii ma sam spód wraz z sosem pomidorowym?

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam Twojego bloga! Będę wpadać tu znacznie częściej!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam czy zamiast twarogu mógł bym dac ser biały z wiaderka 1kg w tych samych proporcjach ?

    OdpowiedzUsuń

Co o tym sądzisz? ;)