piątek, 14 czerwca 2013

Pasta rybna z makreli

Powstała ona po zlustrowaniu lodówki i stwierdzeniu, że nic ciekawego w niej nie ma. W ten sposób coś ciekawego trzeba było wymyślić samemu.
Jak się domyślacie, w lodówce znalazłam wędzoną makrelę. Nie lubię bardzo przetworzonych produktów, więc nie chciałam robić pasty z mnóstwem dodatków, sporo uprościłam i wygląda na to, że nie wyszło to źle, a wręcz przeciwnie- nie zdążyłam wiele posmakować, bo w chwilę zniknęło.

Oczywiście jak to u mnie- nie będzie to tradycyjna pasta, tylko troszkę... odchudzona.



Składniki:

  • ok. 150g mięsa z makreli 
  • 3 łyżki gęstego jogurtu
  • 1 łyżka majonezu
  • Odrobina ketchupu do smaku
  • Pieprz
Mięso pozbawiamy ości. Rozdrabniamy widelcem. 
Dodajemy jogurt, majonez i pieprz. Dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji pasty. 
Smakujemy i dodajemy odrobinę ketchupu do smaku (ok. 1 łyżki).

I to tyle :) Można smarować kanapki. Smak ma lżejszy od tradycyjnej pasty, ale smakuje równie dobrze. 

Wartość kaloryczna: ok. 215 kcal/ 100g.



10 komentarzy:

  1. Moja mama podobną sałatkę kiedyś robiła, dlatego mam do niej sentyment. I do takiej z dorsza z cebulką :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Pasta z makreli jest moja ulubiona :) pydzna i zdrowa.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam wszystkie lekkie wersje! :) Poza tym uwielbiam tą pastę. Chyba jeszcze lepszej do kanapki nie jadłam. Moja babcia robi taką z dodatkiem jajka - polecam! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam i w dodatku niskokaloryczna:D Dziękuję za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smakowita, bardzo lekka i wygląda ślicznie:), wszystko co lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  6. nigdy majonezu do takiej pasty bym nie dała, zawsze dodaje twaróg emilki i wychodzi równie smaczna :) i bez keczupu bo nie lubie. A po za tym fajny Blog :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten wpis odmienił moje życie!

    OdpowiedzUsuń
  8. wiele tutaj fajnych pomysłów - polecam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny tekst! Od roku nie czytałam tak wartościowego artykułu.

    OdpowiedzUsuń

Co o tym sądzisz? ;)