Składniki (na tortownicę ok. 25 cm):
- 1 kg chudego twarogu (2 lub trzykrotnie mielony lub półtłlusty- wiaderkowy)
- ok. 125g masła (klarowanego lub ekologicznego)
- 1/2 do 3/4 szklanki fruktozy
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- opakowanie skorki pomarańczowej
- 1 łyżeczka naturalnego aromatu pomarańczowego
Białka oddzielić od żółtek. Utrzeć masło z fruktozą i żółtkami.
Stopniowo dodawać twaróg cały czas ucierając.
Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać z ubitą wcześniej pianą z białek.
Przelać do formy, wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika, piec ok. 1.5h.
Po ok. 40 min pieczenia można przykryć wierzch folią aluminiową.
Studzić w piekarniku po czym schłodzić w lodówce.
Świetnie wygląda. Skusiłabym się na takie pyszności :)
OdpowiedzUsuńMm, apetycznie. :)
OdpowiedzUsuńTo ja jak zwykle zapytam o kaloryczność całości ew. takiego kawałka ;)
OdpowiedzUsuńilewazy.pl- lista zakupów jest, więc jazda :)
OdpowiedzUsuń