wtorek, 3 stycznia 2012

Przyjemny sernik o pomarańczowej nucie

Wersja może trochę nieaktualna i spóźniona, bo zapach, smak i aromat pomarańczy kojarzy się bardziej ze świętami, ale dlaczego nie zrobić sobie czasem prezentu w ciągu roku? ;) Przepis na sernik trochę lżejszy niż tradycyjny, ale równie aromatyczny.


Składniki (na tortownicę ok. 25 cm):

  • 1 kg chudego twarogu (2 lub trzykrotnie mielony lub półtłlusty- wiaderkowy)
  • ok. 125g masła (klarowanego lub ekologicznego)
  • 1/2 do 3/4 szklanki fruktozy
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • opakowanie skorki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka naturalnego aromatu pomarańczowego
Białka oddzielić od żółtek. Utrzeć masło z fruktozą i żółtkami. 
Stopniowo dodawać twaróg cały czas ucierając. 
Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać z ubitą wcześniej pianą z białek. 
Przelać do formy, wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika, piec ok. 1.5h.
 Po ok. 40 min pieczenia można przykryć wierzch folią aluminiową. 
Studzić w piekarniku po czym schłodzić w lodówce. 


4 komentarze:

  1. Świetnie wygląda. Skusiłabym się na takie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To ja jak zwykle zapytam o kaloryczność całości ew. takiego kawałka ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ilewazy.pl- lista zakupów jest, więc jazda :)

    OdpowiedzUsuń

Co o tym sądzisz? ;)