czwartek, 3 listopada 2011

Kipi kasza, kipi groch...

...lepsza kasza niż ten groch,
bo od grochu boli brzuch,
a od kaszy człowiek zdrów! :)

Mieszanka azjatycka z kurczakiem


No może i nie do końca ta zła opinia o grochu jest właściwa, ale dzisiaj proponuję jako dodatek do obiadu kaszę jaglaną.


Zalety; zawiera błonnik, białko (10%), pozbawiona glutenu dzięki czemu może być stosowana dla osób będących na diecie bezglutenowej, obfituje ona w witaminy z grupy B, lecytynę i posiada dużo soli mineralnych. Ma również wysoki poziom i węglowodanów w złożonej postaci. Pomaga zwalczać różne infekcje znajdujące się w górnych drogach oddechowych.

Co najlepsze- można przyrządzić ją na wytrawnie jak i na słodko. Dietetycy polecają jadać ją gotowaną np. na mleku z bakaliami i miodem jako zastrzyk energii na cały dzień, a przy okazji w postaci lekkostrawnego dania.

W daniach głównych lub kolacjach kaszę można podawać zamiast ziemniaków lub ryżu z mięsem i warzywami.

Jak gotować kaszę jaglaną? Na każdą jedną szklankę kaszy przypada 2.5 szklanki płynu (mleka/wody). Kaszę najlepiej przepłukać przed gotowaniem, zalać wodą/mlekiem i gotować przez ok. 20 min często mieszając. Można dodać łyżkę masła klarowanego zanim zacznie się gotować.

Źródło: G. Matten "100 zdrowych pokarmów"


Przepis na kurczaka z kaszą jaglaną:

  • 5 łyżek kaszy jaglanej
  • 450 g azjatyckiej mieszanki warzywnej (np. mrożonej)
  • ok. 200 g pieczarek
  • 150 g piersi z kurczaka
  • przyprawa curry, papryka, sos sojowy



Kaszę gotujemy  w 12 łyżkach wody ze szczyptą soli co jakiś czas mieszając.
Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy (najlepiej w woku). Dodajemy do nich mieszankę warzywną.
Na drugiej patelni podsmażamy kostki z piersi kurczaka przyprawionej curry lub wcześniej mięso pieczemy. Dodajemy do warzyw i pieczarek.
Wszystko smażymy ok 15 min, pod koniec przyprawiamy papryką i sosem sojowym.
Wykładamy kaszę jaglaną i dookoła naszą mieszankę :)

5 komentarzy:

  1. Super, że reaktywowałaś kaszę jaglaną. Właśnie przygotowałam sobie posiłek z jaglaną w roli głównej, ale lekko go zmodyfikowałam. Jesteś dla mnie inspiracja kulinarną, i nie tylko, fajnie, że jesteś :)
    Pozdrawiam Basia

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham, kocham i jeszcze raz kocham twoje dania :)) Na 100% wypróbuje to danie, ale... mam pytanko gdzie kupujesz tą mieszankę azjatycką (nigdy jej nie jadłam xD) i ile to ma kcal?(przepraszam, że pytam ale zawsze wszytko liczę takie przyzwyczajenie :))

    OdpowiedzUsuń
  3. pycha!!! ps. co z Naszym"projektem'?:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za miłe komentarze :)
    100 g 'surowej' kaszy ma niecałe 350 kcal, szklanka ugotowanej ok. 190
    www.ilewazy.pl -> polecam

    Mieszankę kupuję z tych mrożonych w markecie :)

    OdpowiedzUsuń

Co o tym sądzisz? ;)