piątek, 9 września 2011

Pierś z kurczaka pod serem i warzywami

Sycący posiłek w sam raz na obiad:

Potrzebne:
  • Pierś z kurczaka
  • Dowolna przyprawa
  • Pieczarki
  • Cebula
  • Cukinia
  • Papryka
  • Łyżeczka oliwy z oliwek
  • Plaster sera (najlepiej o obniżonej zawartości tłuszczu, rolada  ustrzycka lub mozzarella)


Pierś można rozbić jak do kotleta, przyprawić, owinąć w folię aluminiową i zostawić na chwilę (żeby przyprawa się "przeżarła"), po czym wstawić do piekarnika (180-200 stopni, ok. 20 min).
W tym czasie podsmażyć na oliwie pokrojone pieczarki i cebulę, po chwili dodać paprykę pokrojoną w kostkę i cukinię w talarki. 
Po 20 min wyjąć pierś z piekarnika, obłożyć farszem z patelni i przykryć kawałkiem sera. 
Ponownie włożyć do piekarnika aż ser się rozpuści. 
WSKAZÓWKA: Polecam podawać z sosem tzatziki :)

2 komentarze:

  1. Wygląda mega apetycznie. Kurczak + ser + warzywa to pyszna kompozycja. :)


    Pozdrawiam,
    yummymorning.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. mój mężczyzna był zachwycony :). Dzięki za inspirację ;)

    OdpowiedzUsuń

Co o tym sądzisz? ;)