poniedziałek, 12 września 2011

Omlet z pomidorami

Pachnący trochę Włochami, przyprawiony bazylią omlet:
Składniki (na niewielką patelnię):
  • 2 jajka (opcjonalnie 1 jajko+białko)
  • odrobina oliwy z oliwek lub masła klarowane Ghee
  • ok. 30 ml mleka
  • pieprz, sól
  • cebulka
  • odrobina papryki
  • pół pomidora
  • cienkie plasterki mozzarelli
  • przyprawy (bazylia, oregano)


Na patelni podsmażamy cebulkę i paprykę pokrojone w paski lub kosteczki. 
W miseczce roztrzepujemy jajka z mlekiem (niezbyt dokładnie) i doprawiamy pieprzem i solą.
Dolewamy masę jajeczną na patelnię i mącimy szpatułką, żeby połączyła się z cebulą i papryką. Smażymy na małym ogniu. Dla przyspieszenia procesu można nałożyć pokrywkę. Co jakiś czas odrywamy brzegi od patelni i zlewamy przechylając patelnię nieściętą z góry masę na spód (szybciej się zrobi).
Zanim masa zupełnie się zetnie (trwa to ok. 8-10 min) przyprawiamy ją oregano, kładziemy cienkie plasterki pomidora, posypujemy bazylią, a na to jeden lub dwa naprawdę cienkie plastry mozzarelli (lub dowolnego sera, najlepiej niskotłuszczowego). Trzymamy jeszcze trochę po przykrywką do rozpuszczenia się sera. 

Swoją porcję zjadłam z kiełkami :)




1 komentarz:

Co o tym sądzisz? ;)