Składniki (na niewielką patelnię):
- 2 jajka (opcjonalnie 1 jajko+białko)
- odrobina oliwy z oliwek lub masła klarowane Ghee
- ok. 30 ml mleka
- pieprz, sól
- cebulka
- odrobina papryki
- pół pomidora
- cienkie plasterki mozzarelli
- przyprawy (bazylia, oregano)
Na patelni podsmażamy cebulkę i paprykę pokrojone w paski lub kosteczki.
W miseczce roztrzepujemy jajka z mlekiem (niezbyt dokładnie) i doprawiamy pieprzem i solą.
Dolewamy masę jajeczną na patelnię i mącimy szpatułką, żeby połączyła się z cebulą i papryką. Smażymy na małym ogniu. Dla przyspieszenia procesu można nałożyć pokrywkę. Co jakiś czas odrywamy brzegi od patelni i zlewamy przechylając patelnię nieściętą z góry masę na spód (szybciej się zrobi).
Zanim masa zupełnie się zetnie (trwa to ok. 8-10 min) przyprawiamy ją oregano, kładziemy cienkie plasterki pomidora, posypujemy bazylią, a na to jeden lub dwa naprawdę cienkie plastry mozzarelli (lub dowolnego sera, najlepiej niskotłuszczowego). Trzymamy jeszcze trochę po przykrywką do rozpuszczenia się sera.
Swoją porcję zjadłam z kiełkami :)
jajka z pomidorami to coś co lubię :)
OdpowiedzUsuń