piątek, 19 sierpnia 2011

Omlet ze szpinakiem i tuńczykiem

Zielono i rybnie. Dziś serwujemy:

Omlet (jedna sztuka)
  • 2 jajka (ew. jajko+ białko)
  • czubata łyżka otrębów lub mąki pełnoziarnistej
  • 4 łyżki mleka
  • szczypta proszku do pieczenia


Mleko mieszamy z otrębami/mąką, dodajemy jajka, proszek i roztrzepujemy. Smażymy do ścięcia z obu stron na patelni (jeżeli nie teflonowa to potrzeba odrobiny tłuszczu). 

Farsz (na 3-4 porcje)
  • Szpinak 450 g (może być mrożony, najlepiej w liściach)
  • Puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 4 ząbki czosnku
  • mniej niż pół litra wody


Szpinak wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i dusimy 15 min, ale w tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i odsączonego tuńczyka. Można dodać cebulę lub doprawić np. pieprzem.
Farsz kładziemy na omleta, można zawinąć jak na zdjęciu.

1 komentarz:

Co o tym sądzisz? ;)