środa, 30 października 2013

Krem z dyni i... pomarańczy

Hej!

Przepraszam, za to miesięczne milczenie, ale chcę Wam to dziś zrekompensować przepisem, który jest na czasie i wpisuje się w sezon.

Pewnie wielu z Was będzie się bawiło na haloweenowej zabawie w towarzystwie wampirów, potworów i innych stworów, ale... czy ktoś z Was będzie szykował dyniowy lampion? Jeśli tak, to lepiej kupcie jedną dynię więcej i przetestujcie ten przepis :) Szczerze muszę przyznać, że autorką przepisu jest moja Mama i krem z dyni wyszedł jej genialnie. Bardzo się cieszę, że dynia, z której zrobiono tę zupę, nie została zmarnowana na lampion, bo nigdy bym nie przypuszczała jak wspaniale w wytrawne daniu wpisują  się pomarańcze!







Składniki (na ok. 8 porcji):


  • Ok. 1 kg dyni
  • 1,5 l bulionu
  • ok. 4 łyżki jogurtu
  • Cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 średnie/1 duża pomarańcza
  • przyprawy: sól, pieprz, imbir


Na głębokiej patelni lub w garnku zeszklić cebulę, po chwili dodajemy posiekany czosnek i pokrojoną drobno dynię. 
Dodajemy bulion, przyprawy, zblendowane pomarańcze (uwaga na pestki).
Doprowadzamy do wrzenia,  gotujemy aż dynia zrobi się miękka (ok. 15-20 min.).
Całość blendujemy, dodajemy jogurt, przyprawiamy i gotujemy jeszcze przez chwilę.
Zupa gotowa!

6 komentarzy:

  1. z pewnością będę chciała spróbować tak pyszny dyniowy krem :) na Halloweenowej zabawie nie będę, ale na pewno będzie u mnie dynia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pomarańcz jeszcze bardziej podkręciła kolor kremu ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda pysznie, koniecznie musze spróbować

    OdpowiedzUsuń

Co o tym sądzisz? ;)