Składniki (na małą formę do tart- ok. 8 porcji):
Ciasto:
- 150 g mąki pełnoziarnistej
- 60 g masła (u mnie klarowane)
- 1 małe jajko
- Szczypta soli
- Przyprawy (bazylia, zioła prowansalskie, tymianek)
Nadzienie:
- Opakowanie mrożonego szpinaku
- 1 mała cukinia
- 1/2 papryki
- Duża cebula (najlepiej czerwona)
- 2-3 ząbki czosnku
- Przyprawy
Sos:
- 1 op.(200 g ) serka wiejskiego (u mnie light)
- 2 małe jajka
- 3-4 łyżki jogurtu greckiego
- Przyprawy
Mąkę, zimne masło i resztę składników zgniatamy na ciasto o jednolitej konsystencji. Zbijamy w kulkę, owijamy w folię i wstawiamy na 30-45 min do zamrażalnika.
Szpinak rozmrażamy w garnku, po czym dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.
Resztę warzyw kroimy, podsmażamy do miękkości na patelni i dodajemy do szpinaku. Mieszamy.
Składniki na sos (po odlaniu zbędnej wody z serka wiejskiego) dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Wyciągamy ciasto z zamrażalnika, rozwałkowujemy, wykładamy nim formę do tarty i dziurkujemy widelcem cały spód.
Podpiekamy w 180 stopniach przez 15 min z obciążeniem (np. fasolki) i 5 min bez obciążenia.
Na podpieczone ciasto wylewamy nadzienie szpinakowe, a na wierzch wylewamy sos. Pieczemy ok. 20-25 min w 180 stopniach (trzeba obserwować).
Zielony to jeden z moich ulubionych kolorów, szczeg ólnie w kuchni! ;-)
OdpowiedzUsuńMój również! :)
UsuńPysznie i bardzo zdrowo! Dogodziłabyś mi :)
OdpowiedzUsuńbardzo ładna i apetyczna na prawdę :) mam ochotę sprobować!
OdpowiedzUsuńZdecydowanie na plus :) Pyszna propozycja!
OdpowiedzUsuńpodoba mi się to! poproszę ;)
OdpowiedzUsuńskusiłabym się na taki obiad :)
OdpowiedzUsuńsmacznie wyglada ;)
OdpowiedzUsuńsuper się zapowiada
OdpowiedzUsuńfajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog - polecam ! :)
OdpowiedzUsuń