Ale do rzeczy. Wiele razy sypałam Wam propozycjami użycia szpinaku, teraz postanowiłam pokazać jak to robić ze świeżym, aby było szybko, pysznie i zdrowo.
Składniki (na 1 porcję):
- ok. 70g suchego makaronu rurki (lub innego)
- ok. 200g świeżego szpinaku
- 2 plasterki dowolnej wędliny
- ok. 100g jogurtu greckiego
- 1 ząbek czosnku
- Sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
Makaron gotujemy al dente.
Siekamy czosnek i podsmażamy krótko na patelni (uwaga, żeby nie przypalić!).
Dodajemy umyty i osuszony szpinak na patelnię. Co jakiś czas mieszamy (nie przestraszcie się, że jest go tak dużo- szybko się skurczy).
Wędlinę kroimy w paseczki i dodajemy do szpinaku i czosnku.
Doprawiamy do smaku.
Na koniec dodajemy jogurt, ugotowany i odcedzony makaron i chwilkę razem grzejemy na patelni.
Można podawać :)
Średnia wartość kaloryczna: ok. 450 kcal
Uwielbiam szpinak! Fajny przepis i świetne zdjęcia! Gratuluję ogromnnie :)
OdpowiedzUsuńChciałabm zaprosić Ciebie do dodania swojego bloga na listę Top Blogi na stronie znajdzprzepisy.pl :)
Zauważyłam, że masz kilka widgetów z innych stron na blogu. Dlatego byłabym zaszczycona, jakbyś dołączyła i do nas. Dzięki temu Twoje przepisy trafią do jeszcze większego grona odbiorców.
Już ponad 1100 blogerów dołączyło do nas i skorzystało z dodatkowych odwiedzin, które dostarczamy.
Rejestracja jest darmowa i bardzo prosta, wystarczy tylko padać adres bloga oraz adres e-mail: http://www.znajdzprzepisy.pl/dodaj-blog
Pozdrawiam i życzę miłego dnia! :)
Haha :) I pomyśleć że dzisiaj kupiłam szpinak :) Dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam makaron ze szpinakiem :) Do tego kremowy sos i jestem w siodmym niebie.
OdpowiedzUsuńMakaron ze szpinakiem- niebo w gębie. Cudownie się rozpływa :)
OdpowiedzUsuńMmm, szpinak! Moglabym go jesc na okraglo, w roznych konfiguracjach :)
OdpowiedzUsuńdobry pomysł na obiad:)
OdpowiedzUsuńTakie dania uwielbiam! Najlepsze :>
OdpowiedzUsuńPysznie. Jak tylko widzę szpinak nie mogę się powstrzymać i kupuję :-)
OdpowiedzUsuńFajny taki makaron ze szpinakiem. ; )
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję na obiad!
Prosty przepis a jaki pyszny!
OdpowiedzUsuńwłaśnie zrobiłam ale bezmięsne. pyszne i lekkie. dałam dużo jogurtu greckiego.
OdpowiedzUsuńMmm, uwielbiam to danie, z mala modyfikacja - do jogurtu dorzucam tez troszke niebieskiego sera plesniowego, dla bardziej wyrazistego smaku. Pycha!
OdpowiedzUsuńzainspirowałam się Twoim przepisem, zamiast jogurtu dodałam serek wiejski, wyszedł przepyszny obiad! :)
OdpowiedzUsuńCzy trzeba dodawać wędlinę ?
OdpowiedzUsuńMniammm :3
OdpowiedzUsuńKURKA NIEDOBRE! OKROPNE ORAZ ZŁE/1
OdpowiedzUsuńTen wpis odmienił moje życie!
OdpowiedzUsuńciekawy wpis! postaram się wchodzić tutaj częściej
OdpowiedzUsuńciekawy wpis! postaram się wchodzić tutaj częściej
OdpowiedzUsuńLubie takie blogi, będę polecac kazdemu!
OdpowiedzUsuńCiekawy i interesujący wpis :)
OdpowiedzUsuńhej masz super bloga i inspirujące wpisy!
OdpowiedzUsuńwarto było zajrzec na tego bloga
OdpowiedzUsuńŚwietnie się czyta twoje wpisy
OdpowiedzUsuńUdało się Ci się wszystko naprawdę dobrze opisać
OdpowiedzUsuń