tag:blogger.com,1999:blog-8085451536574730732.post8358353633594091055..comments2024-03-26T10:19:05.148+01:00Comments on Lekko i przyjemnie!: Dlaczego właśnie tak? PIRMIDAbraczohttp://www.blogger.com/profile/06122515936025215104noreply@blogger.comBlogger6125tag:blogger.com,1999:blog-8085451536574730732.post-75500966827805427942013-05-31T07:56:37.932+02:002013-05-31T07:56:37.932+02:00Na przyswajalność żelaza wpływa wiele czynników (n...Na przyswajalność żelaza wpływa wiele czynników (nie tylko witamina C). Żelazo dzielimy na hemowe i niehemowe. Stopnień przyswajalności w przypadku produktów mięsnych i roślinnych różni się. Co oczywiście nie oznacza ,że mięso jest jedynym, słusznym źródłem żelaza:)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8085451536574730732.post-20006471925189808822013-02-26T10:56:29.829+01:002013-02-26T10:56:29.829+01:00Mięso: dziś przeczytałam ciekawy artykuł napisany ...Mięso: dziś przeczytałam ciekawy artykuł napisany przez eksperta dietetyka i doktora biotechnologii na temat mięsa. twierdzi on, że fakt, iż w mięsie jest podobna zawartość żelaza co w warzywach, i to wszystkich, jest bardziej przyswajalne, ale poprzez obecność witaminy C w warzywach, owocach, owo żelazo też jest dobrze tolerowane.<br />Przez co mity związane z żelazem pochodzącym z czerwonego mięsa nie koniecznie są prawdąChimedhttp://chimed.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8085451536574730732.post-45174199323565461252012-04-25T21:21:45.271+02:002012-04-25T21:21:45.271+02:00gorąco polecam czarny ryż, dostępny w bio-sklepach...gorąco polecam czarny ryż, dostępny w bio-sklepach, zdrowy i przepyszny!Rossahttps://www.blogger.com/profile/12319703465317759235noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8085451536574730732.post-50471318803534343582011-12-29T16:11:00.670+01:002011-12-29T16:11:00.670+01:00Bardzo ciekawe informacje. Przyswoiłam i dzięki za...Bardzo ciekawe informacje. Przyswoiłam i dzięki za sprostowanie :)braczohttps://www.blogger.com/profile/06122515936025215104noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8085451536574730732.post-36087454023711424722011-12-29T14:31:55.437+01:002011-12-29T14:31:55.437+01:00hej, dobrze, że piszesz o takich rzeczach, bo świa...hej, dobrze, że piszesz o takich rzeczach, bo świadomość społeczeństwa ciągle jeszcze jest na bardzo niskim poziomie w zakresie co i w jakich ilościach jest zdrowe. Mam tylko dwie uwagi - makaron z przenicy durum może być biały, jak i ciemny tj. nieoczyszczony. Nie chodzi zatem o spożywanie białego makaronu z tej przenicy, ale o makaron razowy. Co co znaczy razowy - synonimem jest: pełnoziarnisty, nieoczyszczony, a w przypadku mąki (to z niej robi się makaron, naleśnikui, pierogi, chleby) - każdy rodzaj mąki pochodzący ze zbóż - czyli np. przenica (jaskakolwiek odmiana, w tym durum), żyto, orkisz - może być oczyszczona - biała, jak i nierafinowana - nieoczyszczona, a wynika to wprost z procesów obróbki jakim ziarno jest poddawane. Ilekroć mamy wskaznie, że jest to typ maki 2000 - jest to mąka pełnoziarnista. I tylko taka jest pełnoziarnista, czyli razowa. Zatem mąka jak najbardziej, bo węglowodany zajmują słuszne miejsce w podstawie piramidy, ale z pełnego przemiału!!! <br />No i dodać trzeba, że mając na względzie wyniki zdrowotne osób z okolic Morza Śródziemnego dodano codzienne spożycie oliwy z oliwek i olejów tłoczonych na zimno - bez poddawania ich obróbce termicznej np. lniany, sezamowy... To dletego, ze bogate są w NNKT niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które w odróżnieniu od nasyconych powinny być spożywane regularnie - codziennie. <br />A mięso - owszem można ryby zwłaszcza i ewentualnie drób (o ile ekologiczny, a nie naćkany hormonami) spożywać do 2 razy dziennie w mini ilościach, ale nie jest to konieczne. Pozdr.Kingahttps://www.blogger.com/profile/14210888967183355944noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8085451536574730732.post-25488860891751051532011-11-13T17:32:28.886+01:002011-11-13T17:32:28.886+01:00dziękuje , bardzo przydatne. ;Ddziękuje , bardzo przydatne. ;DAnonymousnoreply@blogger.com