Skład
- Kostka twarogu (zazwyczaj 200 g)
- jajko
- cukier/słodzik (u mnie 2.5 łyżki fruktozy)
- 2-3 łyżki mąki (najlepiej pełnoziarnista) LUB 3 łyżki otrębów
- opcjonalnie: garść otrębów (dla wzbogacenia)
- mus jabłkowy lub jedno małe zmiksowane jabłko
- ew. cynamon
Twaróg rozgniatamy z jajkiem, cukrem, mąką i opcjonalnymi otrębami.
Zagotowujemy wodę i zmniejszamy na mały gaz.
Masę twarogową ugniatamy w małe kluseczki (najlepiej za pomocą łyżeczki zwilżonej wodą) i wkładamy do wrzątku.
Gotujemy ok. 3 min od wypłynięcia na wierzch.
UWAGA- trzeba uważać, żeby nie rozgotować, bo zamiast zwartej formy wyjdzie pacia.
Wkładamy na talerz, dodajemy mus, ewentualnie posypujemy cynamonem :)
ja zwykle dodaję jednak więcej mąki, bo wolę jak są zwarte, ale na dietetyczny obiad, chętnie spróbuję takich :)
OdpowiedzUsuńPyszne i aromatyczne. Jabłka i cynamon w kluskach to kuszące połączenie. ;)
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się pomysł zastąpienia mąki otrębami!
OdpowiedzUsuńCiekawy oraz interesujący artykuł:)
OdpowiedzUsuńrandkixxx,video69,
bzykrandka